МикроАкаунт за пети пореден път на БАТА Агро става дилър на Ag Leader за България

8 - 11 септември 2015

IMG_20150908_104716IMG_20150908_104319IMG_20150908_162729IMG_20150908_164941IMG_20150908_104332

 

На БАТА Агро МикроАкаунт направи официалната премиера на най-новото звено от предлаганите от нас продукти, а именно Ag Leader Technology – водещ американски производител на технологии за прецизно земеделие.

Още нещо ново, което посетителите на БАТА видяха, е прототипът на най-новия ни продукт – Агро Офис® Метео. Това е система, която дава информация в реално време на фермера за локалните метеорологични стойности в неговите блокове. Системата се състои от метеостанции и компютърен софтуер.

Метеостанциите са два вида – за базата и за полето. Моделът за базата изисква захранване от електрическата мрежа и следи всички показатели – количество на валежа (с натрупване за ден, седмица, месец и т.н.), температура и влажност на въздуха, температура и влажност на почвата, атмосферно налягане, скорост и посока на вятъра. Моделът за полето е напълно автономен и се зарежда от слънчев панел. Той следи нивото на валежите, температурата и влажността на почвата. Асемблираме ги така, че цената да е изключително достъпна – мислим за цена около 500 лева за за полевия модел, а цената на другия ще е малко по-висока.

От другата страна на системата е софтуерът Агро Офис® Метео. В него, към всеки блок в района на съответна метеостанция, се показват стълбчета с валежа, температурата и другите показатели.  Освен това софтуерът съхранява хронологично всички данни – по дни, седмици, месеци и години.

В последните години информацията за времето става все по-важна за фермерите, за да могат да вземат правилните решения за сортовете и хибридите, на които да се спрат, както и правилния момент за извършване на дадено агротехническо мероприятие. Българските земеделци споделят все по-често, че използват подобна информация от сайтовете в интернет – български и международни. Истината обаче е, че наличните станции за измерване на метеорологичните стойности са изключително малко на брой, което прави информацията от тях недостатъчно достоверна за целите на земеделието. С най-новия продукт от семейството на Агро Офис ® екип на МикроАкаунт ще предложи на българския фермер една изключително полезна система на достъпна и разумна цена.