Агро Офис® Карти

Агро Офис® Карти е не само софтуер за очертаване на земеделски земи, а много повече. Флагманът на Агро Офис® е специализиран картов софтуер, разработен конкретно за нуждите на българското земеделие. 

Агро Офис® Карти е не само софтуер за очертаване на земеделски земи, а много повече. Флагманът на Агро Офис® е специализиран картов софтуер, разработен конкретно за нуждите на българското земеделие. Заредете КВС (карта на възстановената собственост или кадастрална карта) върху сателитна снимка или ортофото карта и след това наложете очертанията на блоковете. Край на работата на „сляпо“, която води до много скъпо струващи грешки при очертаване, закупуване или наемане на имоти, както и комасация. Бъдете едни гърди напред с Агро Офис® Карти.

Функции на Агро Офис® Карти:

 • Очертаване на земеделски блокове.
 • Кадастрална карта (КВС)
 • Трасиране на имоти
 • Допустим слой и БЗС
 • Очертаване и трасиране с GPS на мобилен телефон
 • Комасация
 • Справки и сечения
 • Връзка на Агро Офис® Карти с Агро Офис® Договори

Очертаване на земеделски блокове:

Очертаването на блокове може да стане чрез импортиране в Агро Офис® Карти на файл от навигационна система или ръчен GPS, чрез маркиране на имоти по КВС, както и върху сателитни или ортофото снимки с високо качество. Агро Офис® Карти автоматично изготвя необходимите за ИСАК файлове.

 • Ръчно очертаване върху картата

Подобно на очертаването в ИСАК вие можете да очертаете обработваемите от вас блокове бързо и лесно, щракайки с мишката върху сателитни снимки на Google или Microsoft Bing. Вече можете да се очертаете и директно върху ортофото карти. Как можете да се сдобиете с ортофото карти научете тук. Ръчното очертаване в Агро Офис® е лесно, но не и най-точно. Ако желаете да бъдете по-прецизни, помислете за очертаване с GPS устройство или навигационна система.

Очертаване на земеделски земи с ръчно GPS устройство

Агро Офис® Карти поддържа импорт на различни формати на файлове – .SHP, .GPX, .KML и .TXT. Това означава, че за очертаване в ИСАК можете да използвате и по-нисък клас GPS устройства на цена от 200 лв., от който можете да свалите файл с очертанието на блока. Прехвърлете лесно очертанията от GPS-a в Агро Офис® Карти и вижте площта му. Ако са необходими корекции по очертанията, можете да ги коригирате по КВС в Агро Офис® Карти и да изтеглите от системата файловете в необходимия за ИСАК формат (.SHP). Това прави Агро Офис® Карти изключително подходящо ниско бюджетно решение.

Очертаване за ИСАК с GPS навигационна система

За да се „очертаете“ изключително точно (при отклонение само от 2 см до 30 см в зависимост от GPS навигационната система), можете да използвате GPS навигационната система за торене, пръскане и сеитба. Свалете от навигацията на шейп файл (.SHP) и го заредите в Агро Офис® Карти. Вижте точните очертания на обработваните от вас земеделски блокове върху сателитна снимка или ортофото снимка, както и слой КВС* (карта на възстановената собственост). Разберете кои имоти и с каква площ попадат в очертаните от вас блокове. Прегледайте очертанията на блоковете и направете корекции на границите им и запишете необходимите за очертаване в ИСАК файлове на флаш памет, която да занесете в Поземлена комисия.

 • Очертаване на блокове по географски координати

Поддържани координатни системи:

В Агро Офис® Карти можете да работите с очертания в различни географски координатни системи: 1970, WGS84, както и WGS84 в UTM проекция.

 • Очертаване на площи по КВС

През последните години често се практикува обработка на земята в реални граници по КВС, а от там и очертаване в реални граници – всичко това изключително много усложнява обстановката. Доверете се на Агро Офис® Карти – всичко става изключително лесно и бързо, трябва само да маркирате с мишката желаните от вас имоти или да ги заредите като списък от декларацията по чл. 69 и Заявлението по чл. 70 (за собствена и наета земя) и софтуера автоматично ще ги формира в блок. След това просто гo свалете на флашка и ги подaйте в Поземлена комисия.

Една полезна възможност е, че можете да заредите очертанието на блока директно в навигацията на трактора. По този начин с лекота ще обработвате своите земи в реални граници.

Който и от начините да изберете да се „очертаете”, Агро Офис® Карти ви изготвя ПРЕДВАРИТЕЛНО необходимите за очертаване в ИСАК файлове!

Зареждане на КВС

zarejdane-KVS-Kadastralna-Karta
Зареждане на КВС в Агро Офис® Карти

В Агро Офис® Карти можете да заредите КВС (Карта на възстановената собственост) I КК (Кадастрална карта) от различни файлови формати: .ZEM; .CAD; .SHP и .ZIP. Един път заредена от файл, КВС на дадено землище си остава записана в програмата и можете да я визуализирате от списък, като не е необходимо всеки път да зареждате файла отново и отново.

Зареждане на правно основание

pravno-osnovanie
Правно основание в Агро Офис® Карти

Вижте правното си основание в Агро Офис® Карти. Заредете всички собствени и наети имоти, оцветени върху картата. Така в софтуера ще изпъкне контрастът – от една страна обработваемите площи (блоковете), а от друга имотите – с договр или документ за собственост. Зареждането става за секунди – необходими са ви единствено електронните формати на Декларация по чл. 69 и Заявление по чл. 70 или .DBF файл от програмата „Ферма“ (ФПЗ), която използват в службите по земеделие.

 • Бели петна

Безценна информация за разрастващите се земеделци! Агро Офис® Карти ви дава списък с белите петна в землището или всички имоти, които не са декларирани от никого по чл. 69 и чл.70. За целта трябва да използвате BIG BOSS версията на софтуера и да разполагате с правното основание на всички ползватели в землището в електронен формат (Декларация по чл.69 и заявление по чл.70 или .DBF файл от програмата „Ферма“, която използват службите по земеделие). Списъкът с белите петна излиза за секунди, както на екран така и в Excel.

Връзка с навигационни системи

 • Експорт и импорт на файлове

В Агро Офис® Карти можете да заредите файл с очертание (Boundary) от GPS навигацията в софтуера. Освен това можете да зареждате очертание на блок или имот от софтуера в навигационната система.

Precision_Farming_Displays_Connectivity

Списък с поддържаните от софтуера GPS навигационни системи:

 • Ag Leader: Compass; InCommand 800; InCommand 1200
 • Trimble: EZ Guide 250; EZ Guide 500; CFX 750; FmX 1000; TMX 2050
 • John Deere Green Star: 1800; 2600; 2630; Command Center
 • Topcon: 110; 150; 350; X14; X25
 • Müller Elektronik: Track Guide 2; Track Guide 2; Touch 1200
 • Raven: Viper Pro; Envizio Pro; Envizio Pro II
 • Leica Geosystems: Mojo Mini; Mojo 3D
 • Tee Jet: Matrix

С какво ще ви бъде полезна тази функционалност? – Бързо, лесно и много точно очертаване на обработваемите площи (блокове) в Агро Офис® Карти, а от там – очертаване за ИСАК и много справки и сечения – вижте повече.

 • Зареждане на АВ линии

ABline-new

Задайте AB линии в Агро Офис® Карти, а след това качете файла на вашата навигация, за да може механизаторът да се движи по тях. Голямото удобство е, че използвате едни и същи AB линии за различни машини, включително и ако са с различни навигации. Например, можете да зададете линии през 30 метра за самоходната пръскачка John Deere, а през 15 метра – за торачка с навигация Ag Leader. По този начин двете машини ще се движат в едни и същи следи и ще намалите утъпкването.

Намиране на реални граници

 • Открийте и трасирайте вашите имоти на полето

С Агро Офис® Карти лесно можете да откриете всеки един имот по КВС с помощта на търсачката. Вие можете да видите имота върху сателитна снимка – Google и Microsoft Bing или ортофото снимка. Tака имате възможност да огледате терена и да прецените дали е удачно наемането или закупуването на имота. Ако желаете да бъдете още по-прецизни земеделци, можете да свалите границите на парцела в специален файл за ръчен GPS или навигационна система и по този начин да откриете границите на имота на полето, без да викате геодезист или поддържаща фирма.

 • Разработете необработваемата земя

Все повече арендатори притежават нужната техника и имат желание да разработят необработваемата земя в тяхното землище. Един от основните проблеми, който срещат, е, че не знаят къде точно се намира тази земя. Агро Офис® Карти може да бъде изключително полезен за решаването на този проблем. Можете да заредите в навигацията на трактора определен имот, списък от имоти или КВС на цялото землище. По този начин лесно можете да откриете желания имот и да го разработите по границите на КВС.

 • Работете в реални граници

В много части на България арендаторите не успяват да се разберат и да стигнат до споразумение. Това налага да обработват земята в реални граници, но срещат трудности. Необходимо е да дойде геодезист, който да трасира всеки имот (да „забие колчета”), а това отнема време и коства немалко пари. Тъй като „колчетата” за имота/блока лесно се заличават с времето или това става умишлено, се налага тази процедура да се повтаря многократно.

С Агро Офис® Карти този проблем изчезва завинаги. Необходимо е само да маркирате с мишката имотите, от които искате да се формира блок, и Агро Офис® Карти ще създаде шейп файл (.shp), който можете директно да заредите в GPS навигацията на трактора. По този начин е много по-лесно да откриете и обработвате вашите блокове в реални граници.

Комасация

Агро Офис® Комасация e модул в Агро Офис® Карти, с който можете да изготвите бързо, лесно и напълно автоматизирано Споразумения за ползване по чл.37в от ЗСПЗЗ (т.нар. комасационно споразумение). Балансът и автоматичното разпределение на блокове, които прави Агро Офис® Комасация, ще ви помогне да изготвите доброволно споразумение за 2-3 часа, а как би изглеждала ситуацията при служебно разпределение ще видите за минути!

Агро Офис® Комасация работи на следните стъпки:

 • Зареждане на КВС
 • Въвеждане правно основание и ползватели
 • Зареждане на блокове
 • Баланс
 • Разпределение на блокове
 • Размяна на бели петна
 • Генериране на споразумение

 1. Зареждане на КВС

За да изготвите споразумението автоматизирано и да не ви се налага ръчно да въвеждате данни за всеки отделен имот, можете да заредите в Агро Офис® Комасация актуална Карта на възстановената собственост (КВС) за вашето землище от файл във формат .zem или .cad.

 1. Въвеждане правно основание и ползватели

За да подготвите баланса в Агро Офис® Карти, трябва да заредите правното основание на всички ползватели в землището. Това може да стане по два начина:

 • От Декларация по чл.69 и Заявление по чл.70 от ППЗСПЗЗ. Първо въвеждате всички ползватели в землището, като избирате цвят за всеки. След това прикачвате Декларация по чл.69 и Заявление по чл.70 за всеки един ползвател. Така собствената и наетата земя за всеки земеделец се оцветяват в различни цветове.
 • DBF файл от програмата „Ферма“, която използват службите по земеделие. Това е още по-бърз и лесен начин да заредите правното основание и ползвателите в Агро Офис® Комасация. Качвате файла в софтуера и за секунди имате оцветени имотите с правно основание, като програмата автоматично въвежда наименованията на ползвателите и им назначава цветове.

Независимо кой от двата варианта ще изберете, вие ще изпратите в миналото трудоемката и бавна процедура по оцветяване на хартиената карта с маркери. След въвеждане на правното основание на всички ползватели, Агро Офис® Комасация ще изчисли за всеки арендатор за какъв процент имоти от общата площ на землището има правно основание и ще изведе на карта белите петна – имоти, обработвани без правно основание, съгласно чл. 37 В, ал. 3, т.2 от ЗСПЗЗ.

Агро Офис® Комасация прави проверка и за дублирани имоти, т.е. за имоти, декларирани от повече от един земеделски производител. При наличието на такива имоти, те ще бъдат изведени във вид на справка и визуализирани върху КВС, за да можете лесно да изчистите дублиранията.

 1. Зареждане на блокове / масиви

За да видите баланс на землището, в Агро Офис® Карти трябва да заредите и обработваемите площи, които подлежат на комасация. За целта можете да използвате очертанията, направени в модул Карти, да очертаете блоковете върху сателитна или ортофото снимка, да заредите файлове от ръчен GPS или навигационна система, или БЗС шейп файлове. За ваше улеснение блоковете се визуализират на картата с цвета на техния ползвател. Ако желаете, можете да нанесете необходимите корекции по блоковете, след което да продължите с комасацията.

След въвеждане на блоковете на всички ползватели в дадено землище, ако има застъпвания между тях, Агро Офис® Комасация показва площ и процент на застъпванията. По този начин можете да коригирате очертанията на блоковете и да избегнете санкции.

Още една от полезните възможности на Агро Офис® Комасация е, че можете да видите кои са имотите, попадащи в очертания от вас земеделски блок. Извежда се списък с номера на имотите, площ и ползвател. Ако очертанието на блока покрива част от имот, Агро Офис® Комасация изчислява точната площ и имотът влиза в справката със съответната част. В същото време, останалата част може да влезе в друг блок. Системата автоматично изчислява за колко декара правно основание има всеки ползвател.

 1. Баланс на землището

Агро Офис® Комасация автоматично изготвя баланс на землището. В него можете да видите:

 • Площта на общо декларираните от всеки ползвател имоти
 • Площите, които са декларирани от ползвателите, но са необработваеми
 • Изчистеното от необработваеми площи правно основание
 • Белите петна, които се полагат на всеки земеделец пропорционално на правното му основание
 • Декарите, в които трябва да бъде настанен всеки участник в споразумението, или с други думи – обработваемите площи, които му се полагат.

Балансът е ключов момент за справедливо споразумение!

 1. Разпределение на масиви

 • Доброволно споразумение

След като е изготвен баланс, можете автоматизирано да разпределите блоковете между ползвателите. Агро Офис® Комасация ви показва кой ползвател колко декара следва да получи от една страна, а от друга – очертаните и обработвани от всеки ползвател площи преди момента на споразумението. По този начин можете да извършите разпределението справедливо, вместо даден земеделец да е ощетен или да е надвзел земя за ползване.

 • Служебно споразумение

За да се намалят споровете и неразбориите по време на споразумение, ние направихме специално за вас една безценна екстра – генериране на Служебно споразумение от Агро Офис® Комасация. По този начин вие ще видите кои блокове би получил всеки, ако не успеете да се разберете по между си. На всички ни е ясно, че последното нещо, което искаме, е Службно споразумение – не е ли по добре да седнем и да се разберем?

Агро Офис® Комасация генерира Служебното разпределение като е спазено изискването на чл. 37 В, ал. 3, т. 1 от ЗСПЗЗ, съгласно което правото за ползване на отделния масив се предоставя на ползвателя с най-голям дял собствена и/или арендована/наета земеделска земя в масива.

 1. Размяна на бели петна

Агро Офис® Комасация позволява автоматизирана размяна на бели петна между ползвателите. Това се прави с цел всеки да плаща точно толкова бели петна, колкото му се полагат, а не колкото са се оказали в блокове му! Много ползватели плащат повече рента за бели петна, отколкото трябва, за сметка на някой друг! Вие сигурни ли сте, че някой не печели на „ваш гръб”?

 1. Генериране на Споразумение за ползване по чл.37в от ЗСПЗЗ

След лесно извършеното споразумение по чл. 37 В, с помощта на Агро Офис Комасация можете автоматично да си генерирате Комасационно споразумение и Карта на разпределението – на хартиен и електронен носител!

Всички клиенти, които ползват Агро Офис®тм Карти версия BIG BOSS, получават Агро Офис® Комасация безплатно. Научете повече за цени и версии.

Сечения – блокове, ПЗП, допустим слой, БЗС

Агро Офис® Карти работи на слоеве – това е удобство, тъй като Вие можете да записвате вашите блокове в отделни групи (слоеве), които се виждат на картата с различни цветове. Слоевете ви дават възможност да запишете всички очертания с GPS или навигация в един слой с еднакъв цвят, в друг да заредите БЗС*, а в трети да запазите Допустимия слой**. Някои клиенти си групират блоковете на слоеве по засята култура и землище или на друг принцип.

*БЗС – Блок на земеделски стопанин. БЗС можете да заредите в програмата (във версия Супер Про или по-висока) от .SHP (шейп файл), който имате право да изискате от Разплащателна агенция. Това са очертанията от ИСАК на един земеделски ползвател. Повече информация относно това как да се получите своите БЗС можете да намерите тук.

**Допустим слой (ПДЗС)– това е одобреният слой за подпомагане (субсидии), за ваше удобство допустимият слой е предварително зареден в Агро Офис® Карти от екипа ни от програмисти.

*** ПЗП – това е слоят с Постоянно Затревени Площи годни за пасища, които не следва да бъдат заявявани като обработваема земя. Субсидии за тях могат да се получават ако бъдат поддържани и заявени като пасища. Не бива да бъдат заявявани и обработвани с статус различен от пасища, мери и ливади.

Сечение между отделни слоеве: 

Тази безценна функция можете да използвате във версия BIG BOSS на Агро Офис® Карти. Сечението между слоеве е мощен инструмент, който засича два различни избрани от вас слоя, например GPS очертания и допустим слой, и ви показва зоните, в които те се препокриват или разминават. На финала имате възможност да зададете на Агро Офис® Карти команда да създаде нови блокове от препокриването или разминаването на двата слоя. Това е незаменима функция, когато искате да изрежете от GPS очертанията всички площи, които излизат извън допустимия слой.

Справки

Вижте желаните от вас справки директно върху карата или в табличен вид, както и експорт към Excel – какво по хубаво от това? Вижте желаните от вас справки с един клик на мишката само в Агро Офис® Карти. Ето и част от тях:

 • Имоти по блокове

Sechenie-blokove-s-KVS-agro-ofis

 

 

 

 

 

 

Любимата справка на всички арендатори! Тя представлява сечение между имотите по КВС и блокове и ви дава информация кои имоти попадат в очертаните от вас земеделски блокове. Вижте колко точно обработвате от всеки един имот, който е частично обработваем, Агро Офис® Карти изчислява автоматично колко точно е обработваемата площ. Извежда се информация и каква е площта на пътищата, които са В границите на блокa.

 • Имоти по землище

imoti-po-zemlishte

 

 

 

 

 

 

Агро Офис® Карти разполага с няколко справки за имоти. Те дават обобщена информация относно номер на имота, масив, площ, правно основание, НТП и други.

 • Правно основание

pravno-osnovanie

 

 

 

 

 

 

След като си заредите декларациите по чл. 69 и чл. 70, справката ще ви изведе информация колко декара са вашите собствени и наети имоти и къде са разположени те. Тя ще ви покаже колко процента от даден блок са имотите, за които вие имате правно основание. Това е много важно, ако сте кандидатствали по Агроекология или изграждате поливни съоръжения, например. Преобладаващото ви правно основание (повече от 50%) е вашата гаранция, че ще обработвате даден блок дългосрочно.

Освен собствени декларации по чл. 69 и чл. 70, можете да заредите и .DBF файл (който Общинските служби земеделие изготвят в програмата „Ферма” във връзка със споразуменията по чл. 37 В). Така ще можете да видите кой ползвател има преобладаващо правно основание във всеки един блок от землището.

 • Култури по блокове

kulturi-blokove-agro-ofis

 

 

 

 

 

 

Показва на картата засетите култури по блокове като всяка култура е оцветена в различен цвят. Извежда се и легенда със сумарна информация колко декара са засети от всяка култура.

 • Застъпващи се блокове

prezastypvania-agro-ofis

 

 

 

 

 

Извежда на картата всички застъпващи се блокове и оцветява припокриващите се части. В допълнителна таблица изчислява колко точно декара са застъпванията.

 • ДПФ

kulturi-blokove-agro-ofis

 

 

 

 

 

 

Показва всички имоти, собственост на държавата.

Други Екстри:

 • Връзка на Агро Офис® Карти с Агро Офис® Договори

Ако използвате двата продукта – Агро Офис® Договори и Агро Офис® Карти, получавате БЕЗПЛАТНО връзка между тях. Така вие разполагате с единна система за управление на поземлените отношения във вашата фирма, кооперация или ЗП. Връзката ви дава възможност да видите всяка една справка от Агро Офис® Договори (съдържаща имоти) директно на картата върху сателитна снимка. Свързаността е двупосочна – работейки с Агро Офис® Карти, можете да проверите информация за даден имот от софтуера за Договори – има ли сключен договор, от кога до кога е валиден и др. Вижте всички собствени и наети имоти от Агро Офис® Договори – директно върху Агро Офис® Карти.

 • Работа от смартфон

Очертаване и трасиране с GPS на мобилен телефон. Мобилното приложение Агро Офис® М ви дава възможност да използвате Агро Офис®, дори и когато сте на полето и нямате обхват на телефона и мобилен интернет. Изтеглете на своя смартфон от сървъра КВС, сателитни снимки и блокове на землищата, в които работите или имате интерес. Така ще можете да намерите имот на полето с помощта на телефона си или пък да видите върху кой блок, масив или парцел се намирате в момента. Очертайте вашите блокове с Агро Офис® М, а те ще се директно в Агро Офис® Карти. Научете повече за Агро Офис® М.

Агро Офис® М е напълно БЕЗПЛАТЕН – можете да го изтеглите от Google Play и Apple AppStore. За да свалите КВС, сателитни снимки или блокове от сървъра на мобилния си телефон или да качвате очертания от телефона на сървъра, е необходимо да имате Агро Офис® Карти версия BIG BOSS. Научете повече за цени и версии.

Яра Агро Офис Карти е част от версии: Старт, Контрол, Експерт, Премиум.